Spackspuitwerk
Spackspuitwerk is een goede optie als u op uw wandafwerking wilt besparen en de prijs voor het afwerken van uw muren en plafond zo laag mogelijk wilt houden. Dit type stucwerk staat namelijk bekend als de meest betaalbare optie voor stucwerk. Spackwerk is een kunststof gebonden fijne pleisterlaag. Het heeft vaak een kleine korrel en wordt in een mum van tijd machinaal aangebracht door de stukadoor. Dit doet hij met behulp van een spackspuitmachine en een compressor. De stukadoor kan doordat dit proces snel gaat veel tijd besparen en in korte tijd een groot oppervlak afwerken. Deze snelle techniek vertaalt zich in een laag prijskaartje. Het feit dat spackspuitwerk zo betaalbaar is, wil niet zeggen dat uw stucwerk van minder goede kwaliteit is! Integendeel: door middel van spackspuiten geeft u uw wanden en plafonds in korte tijd een keurig afgewerkte uitstraling. De kwaliteit is uitstekend en spackspuitwerk gaat lang mee. Bovendien is het mogelijk om uw muren en plafonds in een kleur naar keuze te laten spuiten.
Maar wat kost spackspuiten, hoe gaat het precies in z’n werk, hoe wordt het oppervlak voorbereid, voor welke huizen is het geschikt en wat zijn de voor- en nadelen van deze stuctechniek? Ontdek meer informatie over dit onderwerp op deze pagina!
Kosten spackspuiten
Wat spackspuitwerk voor huiseigenaren zo aantrekkelijk maakt, is de betaalbare prijs. U kunt uw muren en plafonds al wit laten spackspuiten voor slechts 5 euro per m².
Gemiddeld kost spackspuitwerk tussen de 6 en 12 euro per m². Zeker als de ondergrond weinig voorbereiding nodig heeft, bent u met dit type stucwerk dus erg goedkoop uit. En kunt u toch uw muren en plafonds mooi opknappen of netjes afwerken als u een nieuwbouwhuis heeft.
Wat kan de kosten voor spackspuitwerk verhogen?
Spackspuitwerk is dus in principe zeer betaalbaar. Over het algemeen geldt voor alle soorten stucwerk: hoe slechter de ondergrond, hoe hoger de kosten. Heeft u dus nu een muur met veel kleine gaatjes en beschadigingen, dan moeten deze eerst vlak gemaakt worden, waardoor u wat meer betaalt voor de voorbereiding. Echter is bij spackspuiten voorbehandelen en de eerste laag spuiten vaak al mogelijk in één keer. Dus de voorbehandeling kan soms ook worden overgeslagen. In dit geval worden scheurtjes en gaatjes gecamoufleerd met de eerste laag spack. Tenzij u echt grote gaten heeft in de ondergrond die we eerst moeten opvullen. Of als uw muur niet recht is en eerst waterpas moet worden gemaakt door de ondergrond te egaliseren. In zo ’n situatie is er vaak wel wat voorwerk nodig waarvoor u extra kosten betaalt. Onze stukadoor brengt dan eerst een dunne gipslaag aan.
Ook de kleur en korreldikte kunnen wat invloed hebben op de prijs, maar de prijs zal altijd lager blijven dan luxere sierpleisters.
Goed om te weten als u uw ruimtes laat spackspuiten
Omdat er bij spackspuiten nevel ontstaat, is het extra belangrijk uw meubels te verplaatsen naar een andere ruimte of af te dekken. Ook uw ramen en deuren moeten vooraf worden afgeplakt met plastic. Dit noemen we maskeren. Onze stukadoors leggen op de vloer een stucloper zodat uw vloer schoon en beschermd blijft. U kunt dit eventueel alvast zelf doen; dit scheelt de stukadoor tijd en het scheelt u daarom arbeidskosten. Ook het demaskeren kunt u zelf van te voren alvast doen. Dit wil zeggen dat u na afloop zelf alle afgeplakte delen weer losmaakt en het afval zelf weggooit. Dit zijn slimme manieren om op extra arbeidskosten te besparen.
Hoe gaat spackspuiten in z’n werk?
Als we gaan spackspuiten, maken we gebruik van een spuitpistool, spuitmachine, compressor en slangen. Vooraf stellen wij de korreldikte in die u wenst voor uw wandafwerking. Dit zorgt ervoor dat u precies de gewenste afwerking krijgt, of u nu een fijne en strakke korrel wilt of een iets grovere structuur.
Voorbereiding van het oppervlak
Voordat het spackspuiten kan beginnen, moet de ondergrond goed worden voorbereid. Het oppervlak moet schoon, droog en vrij van losse materialen zijn. In sommige gevallen kan een primer noodzakelijk zijn voor een goede hechting van de spacklaag. De stukadoor inspecteert het oppervlak en voert eventuele noodzakelijke reparaties uit. Dit kan bijvoorbeeld gaan om het van het vullen van scheuren en gaten tot het aanbrengen van een basislaag om de ondergrond te stabiliseren.
Hoe wordt het spackspuitwerk aangebracht?
Spackspuitwerk wordt aangebracht met een spackspuitmachine en compressor. In tegenstelling tot ander stucwerk dat met de hand wordt aangebracht, wordt spackspuitwerk in twee lagen op uw muur gespoten. Eerst wordt de meslaag aangebracht, dit is de egaliserende laag die oneffenheden wegwerkt. Daarna komt de afkorrellaag, die structuur en reliëf in uw wanden of plafond creëert. Deze zogeheten meslaag zorgt voor een gelijkmatig en glad oppervlak waarop de afkorrellaag kan worden aangebracht. De afkorrellaag bepaalt de uiteindelijke uitstraling van de wand of het plafond en kan in verschillende korreldiktes worden uitgevoerd om het gewenste effect te bereiken.
De spackspuitmachine verspreidt de spack in een gelijkmatige laag over het oppervlak, waarbij de compressor de lucht onder druk levert die de spack door de spuitkop blaast. Dit zorgt voor een consistente en gelijkmatige verdeling van het materiaal. Het is belangrijk dat het oppervlak goed voorbereid is voordat de spackspuitmachine aan de slag gaat, zodat het eindresultaat optimaal is en u een mooie, egale afwerking krijgt.
Kleuropties voor spackspuitwerk
De standaardkleur van spackspuitwerk is wit. Wilt u uw spackspuitwerk in een bepaalde kleur, dan is het verstandig om dit gelijk al te vermengen met het spackmengsel. U betaalt dan alleen een kleurtoeslag van 2 euro per m². Het voordeel van de kleurpigmenten meteen meenemen is dat u een mooi egaal dekkend oppervlak krijgt. Zou u spackspuitwerk later willen overschilderen, dan heeft u de kans dat het niet door en door gekleurd is.
Vanwege de korrels is het lastig om de verf goed te laten dekken. Ook beschadigingen vallen zo minder op als het muuroppervlak goed geverfd is. U heeft de keuze tussen alle RAL- en NCS-kleuren.
Gemiddelde kosten spackspuiten:
- Spackspuitwerk in wit: 5 tot 7 euro per m²
- Spackspuitwerk in kleur: 7 tot 9 euro per m²
Is spackspuitwerk geschikt voor nieuwbouwhuizen?
Spackspuitwerk is zeer geschikt voor nieuwbouwhuizen. Het wordt zelfs standaard aangebracht op plafonds in nieuwbouwhuizen. Dit is een bewuste keuze van de aannemer omdat het zo snel aan te brengen is en kosten bespaart. Vaak vinden huiseigenaren het prettig om een egaal oppervlak te creëren om dan ook de wanden te laten spackspuiten. Dit maakt het een mooi egaal geheel.
Waarom kiezen voor spackspuiten?
De grootste voordelen van spackspuiten zijn de lage prijs ten opzichte van andere soorten stucwerk en het feit dat het snel is aan te brengen. Bovendien is het materiaal stootvast en beschadigt het niet snel. Het is geschikt voor meerdere ruimtes zoals woonkamers, slaapkamers, maar ook badkamers. In tegenstelling tot spachtelputz bijvoorbeeld, is spackspuitwerk wél waterbestendig. U kunt het dus ook voor natte ruimtes zoals uw badkamer als wandafwerking en als afwerking voor het plafond kiezen. Bovendien kunt u het direct in de gewenste kleur laten spuiten. Dit scheelt extra schilderwerk.
Mogelijke nadelen
Als eventueel nadeel kan worden gezien dat spackspuitwerk, als het verkleurt na verloop van tijd, niet echt (makkelijk) kan worden overgeschilderd. Dit is namelijk zeer lastig vanwege de structuur. Door de korrelige structuur van spackspuitwerk is eventuele beschadiging bovendien lastig te herstellen. Een kleine beschadiging kan wel met een spackspuitmachine worden weggewerkt. Bovendien is het goed om te weten dat kleine beschadigingen minder opvallen omdat ze door de korrel wat gecamoufleerd worden. Maar een grote beschadiging is, in tegenstelling tot glad stucwerk, lastiger te repareren. Dit kan als mogelijke nadelen worden gezien. Echter, verkleuringen en beschadigingen komen niet zo gauw voor omdat spack in principe een kleurvast en slijtvast materiaal is dat duurzaam is en lang meegaat.
Voordelen van spackspuitwerk op een rij
Om het overzichtelijk voor u te maken, hebben we hieronder nog even alle voor- en nadelen van spackspuitwerk op een rij gezet:
- Kostenbesparend
Spackspuitwerk is een van de meest betaalbare stucwerkopties. Dit maakt het bijzonder aantrekkelijk voor huiseigenaren die hun ruimte willen verbeteren of afmaken na de bouw zonder veel uit te geven. - Snelle applicatie
Door de efficiënte techniek kan een groot oppervlak snel worden afgewerkt. Dit betekent dat de klus in een kortere tijd is geklaard, wat ideaal is voor renovaties of projecten met een strakke deadline. - Duurzaam
De afwerking is stevig en gaat lang mee. Spackspuitwerk is bestand tegen dagelijkse slijtage en behoudt zijn kwaliteit en uitstraling gedurende lange tijd. Vaak wel tientallen jaren. - Flexibiliteit in kleur
U kunt kiezen uit een vele kleuren voor een gepersonaliseerde afwerking. Dit biedt u de mogelijkheid om uw wanden en plafonds gelijk al in de gewenste kleur te laten spuiten, wat extra schilderwerk bespaart. - Minimaal onderhoud
Spackspuitwerk vereist weinig onderhoud en is gemakkelijk schoon te houden. Dit maakt het een praktische keuze.
Spackspuitwerk of Spachtelputz?
Spack is echt een andere substantie dan bijvoorbeeld Spachtelputz of andere sierpleisters. Het is gemaakt van een gladde kleiachtige pasta. De structuur ontstaat niet door marmerkorrels die al in de pasta zitten, zoals bij Spachtelputz wel het geval is. Bij spackspuitwerk ontstaat het structuurtje door de luchtdruk die uitgeoefend wordt en die in de spackspuitkop wordt uitgeblazen. Een groot verschil tussen deze twee wandafwerkingen is ook dat spackspuitwerk veel sneller kan worden aangebracht dan Spachtelputz. Spackspuitwerk zien we ook vaak bij plafonds, terwijl spachtelputz daarentegen alleen geschikt is voor binnen- en buitenmuren.
Spachtelputz daarentegen is een handmatig aangebrachte sierpleister die vaak wordt gekozen vanwege zijn decoratieve afwerking en uitgebreide opties aan patronen en structuren. Spachtelputz wordt in meerdere lagen aangebracht, waarbij elke laag met de hand wordt gemengd. Dit proces is doorgaans tijdrovender dan het spackspuiten en kan ook hogere arbeidskosten met zich meebrengen. Bovendien zijn de texturen die met Spachtelputz kunnen worden bereikt vaak meer variabel en kunstzinniger dan die van spackspuitwerk.
Een ander belangrijk verschil is dat spachtelputz vaak meer onderhoud vereist dan spackspuitwerk, vooral omdat het moeilijker kan zijn om beschadigingen te herstellen zonder de afwerking te verstoren. Spackspuitwerk heeft daarentegen de voordelen van snelle applicatie en eenvoudige onderhouds- en reparatieopties, hoewel het een minder gevarieerde afwerking biedt.
Kies de juiste afwerking
Bij de keuze tussen spackspuitwerk en Spachtelputz, is het belangrijk om uw wensen en behoeften in overweging te nemen. Als u op zoek bent naar een snelle, kostenbesparende oplossing met een strakke afwerking, dan is spackspuitwerk wellicht de beste keuze. Voor een meer decoratieve en variabele afwerking kan Spachtelputz de voorkeur hebben, hoewel het vaak meer tijd en kosten met zich meebrengt.
Zelf spackspuiten of uitbesteden aan een stukadoor?
Om zeker te zijn van een professioneel resultaat en een foutloze afwerking van uw muur is het verstandig om een ervaren stukadoor in te schakelen. Een ervaren stukadoor beschikt over de juiste kennis en apparatuur om een gelijkmatige en nette afwerking te garanderen. Ze weten precies hoe ze het spackspuitwerk moeten aanbrengen voor een duurzaam resultaat.
Echter, bent u handig en heeft u dit al eens eerder gedaan, dan is het zelf doen zeker een slimme keuze om te besparen. Het zelf uitvoeren van spackspuitwerk kan u aanzienlijk wat kosten besparen. Het is echter wel aan te raden om eerst te oefenen op iets anders dan gelijk op uw wand. Dit helpt u om vertrouwd te raken met de techniek en de spackspuitmachine.
Liever uitbesteden? Dan is het slim te kiezen voor StucVergelijker. U bent dan zeker van dat u snel een stukadoor vindt voor deze klus in uw eigen regio. U mag hierdoor vertrouwen op:
- Een betrouwbare erkende stukadoor waar u voor al uw stucwerkzaamheden op kunt terugvallen en die kwaliteit levert bij iedere klus. Dit geeft u de zekerheid dat uw project professioneel wordt afgehandeld.
- Eerlijke prijs-kwaliteitverhouding omdat u vergelijkt en wij twee opties aan u voorleggen die het beste passen bij uw hulpvraag. Dit zorgt ervoor dat u een goede prijs betaalt voor de kwaliteit die u ontvangt.
- Geen of weinig voorrijkosten doordat we samenwerken met stukadoors die in uw regio actief zijn. Dit helpt om de totale kosten te verlagen en zorgt ervoor dat uw project snel kan worden uitgevoerd zonder onnodige kosten.