Stucwerk laten verwijderen
Stucwerk verwijderen is soms de beste oplossing als uw oude, beschadigde stucwerk niet meer kan worden gerepareerd. Maar ook wanneer bijvoorbeeld een loodgieter nieuwe leidingen moet aanleggen onder uw gestucte wand. Het is echter belangrijk om te weten dat dit geen gemakkelijke klus is. Oud stucwerk zit vaak al tientallen jaren op de muur, waardoor u het moeilijk los krijgt. Dit is dan ook een zware en bewerkelijke taak waarbij veel stof vrij kan komen. Dit maakt het weghalen van oud stucwerk iets wat u waarschijnlijk liever uitbesteedt aan een ervaren stukadoor of sloper. Zo’n ervaren professional weet precies hoe hij de laag kan verwijderen zonder de onderliggende muur te beschadigen.
Via Stucvergelijker vindt u eenvoudig een vakkundige stukadoor in uw regio die u kan helpen bij deze klus.
Ontdek op deze pagina wanneer stucwerk verwijderen noodzakelijk is en wanneer u het prima nog even kunt laten zitten, wat deze klus kost, en meer informatie over dit onderwerp.
In welke situaties is het verstandig stucwerk volledig weg te halen?
Stucwerk gaat doorgaans lang mee, maar naarmate de jaren verstrijken, kunnen er scheuren, verkleuringen of vlekken in ontstaan die niet meer te herstellen zijn. Wanneer het gaat om kleinere beschadigingen of verkleuringen, kunt u dit soms nog prima camoufleren met een aantal nieuwe lagen stuc. Maar als de schade te groot is of de ondergrond ernstige problemen vertoont, is het vaak beter om het stucwerk volledig te verwijderen. In de stukadoorswereld wordt dit ook wel ‘afbikken’ genoemd. Wanneer u de stuclaag volledig wilt verwijderen, is het van groot belang dat dit voorzichtig en secuur wordt gedaan. U wilt immers niet de onderliggende wandconstructie beschadigen.
Als stucwerk niet meer herstelbaar is en grote scheuren, holle plekken of aanzienlijke beschadigingen vertoont, is het vaak een verstandige keuze om het volledig te verwijderen. Dit geldt ook wanneer er sprake is van ernstige verkleuringen, hardnekkige vlekken of andere soorten aanslag die u niet weg krijgt.
Daarnaast is het noodzakelijk om het stucwerk volledig te verwijderen als er vochtproblemen, schimmel of lekkages zijn. In dergelijke gevallen moet eerst de onderliggende oorzaak worden aangepakt. Een muur met te veel vocht kan namelijk zijn draagkracht verliezen, met als gevolg dat deze in het ergste geval kan instorten. Beschimmeld stucwerk door vochtophoping is bovendien schadelijk voor de gezondheid, omdat het de luchtwegen kan irriteren. Ook als u leidingen of stroomkabels wilt laten aanleggen of vervangen, bijvoorbeeld bij een badkamerrenovatie, kan het nodig zijn om het stucwerk te verwijderen en daarna opnieuw aan te brengen.
Tot slot kan stucwerk verwijderen de beste keuze zijn als het is losgekomen door slechte voorbereiding of een verkeerde ondergrond. Een kalkgebonden ondergrond of tegels zonder hechtprimer kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat het stucwerk niet goed hecht en uiteindelijk loslaat. Loslatend stucwerk kunt u dan het beste volledig verwijderen om daarna weer een egaal muuroppervlak te creëren met een nieuwe pleister.
Zo herkent u of uw stucwerk aan vervanging toe is
De sloophamer erbij pakken of de beitel is dus zeker niet altijd de beste keuze. Maar in sommige situaties is het wel onvermijdelijk. Hieronder zullen we, om het overzichtelijker te maken, nog even alle tekenen opsommen die erop wijzen dat uw oude stucwerk toch écht beter geheel verwijderd kan worden.
- Er is sprake van grote scheuren en beschadigingen
Wanneer het stucwerk diepe scheuren of grote beschadigingen vertoont die niet eenvoudig te repareren zijn, kan het noodzakelijk zijn om het volledig te verwijderen.
- U ziet holle plekken of loszittend stucwerk
Als u merkt dat delen van het stucwerk hol klinken of loskomen, is dit een teken dat het stucwerk niet meer goed hecht aan de ondergrond en beter verwijderd kan worden.
- U heeft vochtproblemen en schimmelvorming
Stucwerk dat aangetast is door vocht of schimmel moet vaak worden verwijderd om de onderliggende problemen aan te pakken en een gezonde leefomgeving te garanderen.
- Er zijn hardnekkige vlekken en verkleuringen zichtbaar
Als het stucwerk ernstige verkleuringen of vlekken heeft die niet kunnen worden overschilderd of gereinigd, kan het verwijderen en vervangen van het stucwerk de beste oplossing zijn.
- U heeft oud en versleten stucwerk
Wanneer het stucwerk al tientallen jaren oud is en tekenen van slijtage vertoont, is het soms beter om het te vervangen door een nieuwe laag die weer jaren meegaat.
Deze signalen wijzen erop dat het tijd kan zijn om het oude stucwerk te verwijderen en te vervangen, zodat uw muren er weer als nieuw uitzien en lang meegaan.
Wanneer kunt u stucwerk beter laten zitten?
In sommige gevallen kunt u oud stucwerk wel laten zitten. Sterker nog, dit is dan vaak zelfs verstandiger. Bijvoorbeeld als er alleen sprake is van wat kleine scheuren.
Deze kunt u gewoon opvullen met vulmiddel en weer gladstrijken. Dit kunnen onze stukadoors ook doen op professionele wijze, zodat u er echt niets meer van ziet.
Ook als uw oude muur is gestuct met een grove, robuuste sierpleister (zoals granol of Spachtelputz, die een korrelige afwerking heeft) kunt u dit vaak beter laten zitten. Dit zijn hardnekkige stucwerk soorten. Als u dit wilt verwijderen, is het vaak lastig de muur niet te beschadigen en komt er enorm veel stof en puin vrij. U kunt dan, als u scheuren heeft, vaak beter kiezen voor een nieuwe egalisatielaag en een nieuwe pleister of andere wandafwerking. Denk aan renovlies of een nieuwe sierpleister.
Onze stukadoor kan aan de hand van een inspectie vooraf beoordelen of stucwerk verwijderen wel verstandig is. Ook als er een hechtlaag onder zit die erg vast zit, kunt u vaak beter uw nieuwe wandafwerking hier overheen laten aanbrengen, al dan niet met een nieuwe hechtlaag. Het is bij elke soort stucwerk die u nu op uw muur heeft, als het nog in goede staat is, een goed idee om het gewoon te laten zitten als u toe bent aan een nieuwe wandafwerking.
Kortom: verwijderen is dus echt alleen nodig bij grote, onherstelbare schade.
Let op! Deze taak is vaak lastiger dan verwacht
Heeft u binnenstuc op kalkbasis dan is zelf stucwerk verwijderen vaak wel haalbaar. Dit is namelijk makkelijker los te krijgen. Houd er bij andere soorten stucwerk rekening mee dat stucwerk verwijderen geen klus is die u zomaar even zelf klaart. In tegenstelling tot bijvoorbeeld het lostrekken van behang, zitten de meeste soorten stucwerk echt sterk gehecht aan de ondergrond, en dit is in de praktijk vaak lastiger weg te krijgen dan wordt verwacht.
Heeft u geen ervaring met dit soort klussen, dan kunt u oud stucwerk beter laten weghalen door een stukadoor, of eerst een stukadoor ernaar laten kijken. Hij kan u dan adviseren of het stucwerk wel moet worden verwijderd. Misschien kan er namelijk ook gewoon overheen worden gestuct worden. Onze stukadoors adviseren u graag!
Hoe stucwerk verwijderen?
Blijkt het nu toch nodig te zijn om het oude stucwerk weg te halen, dan zijn er twee opties. We kunnen het opschuren of afsteken met behulp van een plamuurmes of schraper. Bij het afsteken is het uiteraard belangrijk dat alleen de stuclaag wordt weggehaald, en dat niet de muur zelf beschadigt. Voordat we het afsteken zullen we de muur eerst insnijden bij de randen.
Waarop letten als u Spachtelputz wilt verwijderen
Met name Spachtelputz of andere pleisters met een korrelachtige structuur zijn erg hardnekkig. Het is daarom extra belangrijk, áls u het zelf gaat verwijderen, om goed te ventileren, omdat er zoveel stof vrijkomt. Draag ook een veiligheidsbril om te voorkomen dat er stof in uw ogen terechtkomt.
Ons advies is dan ook altijd om echt een stukadoor in te schakelen. Hij heeft kennis van de juiste methodes en ervaring met dit soort klussen. Ook voor de nieuwe laag stuc kunt u dan gelijk een beroep doen op zijn expertise.
Kosten stucwerk verwijderen
Wat kost stucwerk verwijderen gemiddeld?
Gemiddeld kost het verwijderen van stucwerk tussen de €12 en €25 per vierkante meter wanneer u dit door een stukadoor laat doen.
De prijs wordt bepaald door het soort stucwerk dat u momenteel op uw muren heeft; hoe makkelijker het te verwijderen is, hoe sneller de stukadoor klaar is, wat u kosten kan besparen. Ook het aantal vierkante meters speelt een rol; grotere ruimtes kosten meer tijd en daardoor ook meer geld. Het inhuren van een vakman garandeert dat het werk professioneel wordt uitgevoerd en dat uw muur ongeschonden blijft.
Stucwerk verwijderen bij buitenmuren
Bij een buitenmuur is het stucwerk verwijderen vaak nog net even wat anders dan bij binnenwanden. Buitenmuren kunnen erg vervuild raken door mos en algen, of de stuclaag kan los zitten door langdurige blootstelling aan regen en vocht. Zeker als het stucwerk erg oud is en al jaren niet meer is vernieuwd. Het kan nodig zijn eerst het vuil en algen met een hogedrukspuit te verwijderen voordat de stuclaag wordt weggehaald. Dit is belangrijk voor een goede basis en hechting als u de gevel opnieuw wilt laten stucen. Het verwijderen van oud stucwerk aan een buitenmuur kan ook extra uitdagingen met zich meebrengen, zoals blootstelling aan weersomstandigheden en de noodzaak om te werken met geschikte afschermmiddelen. Dit is dan noodzakelijk om de omgeving te beschermen tegen vuil en stof. Daarnaast moet u ervoor zorgen dat de ondergrond goed droog is voordat er nieuw stucwerk wordt aangebracht, om hechtproblemen te voorkomen.
Stucwerk en tegels verwijderen
Is uw wand voorzien van oude tegels, dan zit hieronder vaak een laag stuc. Vaak is deze stuclaag cementgebonden of van gips. Als het gaat om een gipslaag kunt u deze makkelijker verwijderen met de tegels dan als u een cementlaag onder de tegels heeft. Dit moet vaak machinaal worden verwijderd. Ook in dit geval geldt: pas op de scherven die vrijkomen en draag een veiligheidsbril. Heeft u geen kluservaring schakel dan altijd een professioneel stukadoorsbedrijf in.
U bent bij onze erkende stukadoors zeker van:
- Vakkundige verwijdering zonder schade
Onze ervaren stukadoor zorgt ervoor dat het stucwerk wordt verwijderd zonder de onderliggende muren te beschadigen.
- Een partij die u ook kan helpen met het aanbrengen van een nieuwe laag stuc
Naast oud stucwerk verwijderen, kan onze stukadoor u ook direct helpen met het aanbrengen van een nieuwe, strakke stuclaag. Dit zorgt voor een professioneel resultaat.
- Snelle lokale service, dus korte wachttijden
Omdat we landelijk actief zijn, kunnen we u snel koppelen aan een stukadoor in uw regio. Dit betekent dat u kunt rekenen op korte wachttijden en een snelle start van uw project.
Veelgestelde vragen
Ik heb geen stuclaag meer maar wel wat oude stucresten. Hoe verwijder ik deze?
Als u oude stucresten heeft, zoals cementsluier op tegels, kunt u deze vaak verwijderen met een mengsel van water en azijn. Het zuur in de azijn helpt bij het losmaken van de resten, waardoor u ze gemakkelijker kunt afvegen. Laat het mengsel enkele minuten inwerken voordat u gaat schrobben.
Kan ik het stucwerk ook verwijderen met een sloop- of breekhamer?
Het gebruik van een sloop- of breekhamer is meestal niet aan te raden voor het verwijderen van uw stucwerk binnen. Deze gereedschappen zijn soms wel geschikt voor het afbreken van tegels, maar kunnen uw muur beschadigen. Voor stucresten is een plamuurmes bijvoorbeeld veel betere keuze.
Zijn scheuren in stucwerk een teken dat ik het stucwerk moet verwijderen?
Dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Gelukkig zijn scheuren vaak gewoon weg te werken, zowel door uzelf als door een stukadoor. Deze scheuren ontstaan vaak doordat het stucwerk uitdroogt of door bewegingen in de ondergrond. Als de scheuren klein en oppervlakkig zijn, kunt u ze meestal eenvoudig opvullen en gladstrijken. Dit kan dan gewoon zonder dat stucwerk verwijderen nodig is.